در گذشتههای دور انسان صرفا برای بقا و نهایتا ارضای نیازهای اولیه خود زندگی می کرد. اما در دو سده اخیر، با برجسته شدن نقش تفکر در زندگی بشری، نیازهای دیگری نیز پدیدار شدند و انسان ها متوجه شدند که میتواند با کمک علومی مثل، روان شناسی، فلسفه، ریاضیات و مهندسی های مختلف، کیفیت زندگی خویش را بهبود ببخشد.
برخلاف آن چیزی که انسان تصور میکرد، آمیخته شدن علوم مذکور با زندگی او، پیچیدگیهایی به همراه داشت. در اواخر دهه 80 میلادی، برخی از روانشناسان توانستند با کمک علوم انسانی، شیوهای برای همراهی و حمایت انسانها ابداع کنند و آن را کوچینگ نامیدند.
پیش از پرداختن دقیق به معنی کوچینگ، بهتر است کوچ را معرفی کنیم. کوچ فردی است که میتواند به کمک استعدادها و ویژگیهای خاصی که در ادامه به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت، همراه و حامی بسیار خوبی برای انسان باشد و او را در جهت رسیدن به اهدافش یاری کند.
کوچ، روان شناس نیست! مشاور یا منتور نیست و قرار نیست به افراد، درس بدهد یا نکاتی را مدام گوشزد کند. کوچ، مربی شما است و نوری بر ویژگیهای ناشناخته درونی شما میاندازد و آنها را برایتان روشن میکند. این کار به شما جرات، خودباوری، اعتماد به نفس و به طور کلی دید تازهای میبخشد.
امروزه کوچینگ جایگاه بسیار مهمی در کشورهای پیشرفته پیدا کرده است. بسیاری از افراد به کمک کوچینگ، توانستهاند شغل، درآمد، کسب و کار، روابط و دیگر بخشهای زندگی خود را بهبود ببخشند.
ما در این مقاله قصد داریم پیرامون کوچینگ و انواع آن صحبت کنیم و یکی از بهترین دورههای کوچینگ در ایران را به شما معرفی کنیم. حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
کوچینگ چیست
داشتن ارتباطی موثر، بر پایه اعتماد و امنیت، نیازمند داشتن مهارتهای خاصی است که مربی یا کوچ آنها را به خوبی میداند. کوچ به شما این اطمینان را میدهد که هیچگاه قضاوت، ترد یا تنبیه نخواهید شد. در کوچینگ همه چیز برمبنای اعتماد دو طرفه است. به این معنا که این اعتماد باید بین کوچ و فرد مراجعه کننده به خوبی برقرار شود.
در واقع کوچ آینهای در مقابل شما قرار میدهد و به شما نشان میدهد چه کسی هستید. چه چیزهایی درونتان دارید؟ همچنین نقاط ضعف و قوت درونتان را برایتان آشکار خواهد کرد. شما به کمک کوچینگ درنهایت انسان بهتری خواهید شد. بعد از پرداختن به مفهوم کوچینگ، نیاز است تا انواع مختلف آن را بشناسیم.
کوچینگ از دیدگاه اریک اشمیت
“اریک امرسون اشمیت” مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره سابق گوگل در این ویدئوی 1 دقیقهای خیلی سریع به شما میگوید که دقیقا چرا هر فردی به یک کوچ نیاز دارد.
تفاوت کوچینگ منتورینگ و مشاوره
اگر مقاله را از ابتدا مطالعه کرده باشید، حتما این سوال را از خود پرسیدهاید که تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ در جدول زیر مقایسهای بین این کلمات هم خانواده را آماده کردهایم:
انواع کوچینگ
همانطور که گفتیم، معنی کوچینگ برابراست با تربیت و شناخت مهارتها و استعدادهای درونی افراد. به طوری که افراد بتوانند مسیر خود را پیش بروند و به اهداف مورد نظر خود برسند. امروزه در کشورهای پیشرفته، افراد در زمینههای مختلفی از کوچ استفاده میکنند. به عنوان نمونه برای رشد بهتر کسب و کار، پیشرفت شغل، تقویت روابط، داشتن یک آینده ی تحصیلی خوب و …. از کوچینگ بهره می برند.
یکی ازمهمترین زیرشاخههای کوچینگ، بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسب و کار است که ما در این مقاله قصد داریم به طور ویژه به آن بپردازیم.
بیزنس کوچینگ
همه افرادی که بدون پیشینه ی کاری، شروع به راهاندازی کسب و کار خود میکنند، نیازمند افرادی هستند که آنها را همراهی کنند. چرا که حرکت چرخهای یک کسب و کار و در ادامه ممارست در راه رسیدن به اهداف، نیازمند برنامه ریزی دقیق و استراتژیهای مربوط به مدیریت و رهبری کسب و کار است.
اگر شما هیچ تجربه موفقی پیش از این نداشته باشید، حتما در مسیر خود، دچار مشکلات متعددی میشوید. مربی کسب و کار در کنار شماست تا تمام موانع بیرونی و ذهنی شما را برطرف کند. او با داشتن تجارب ارزشمند خود در زمینه راهاندازی بسیاری از کسب و کارها، میتواند بهترین فرد برای همراهی شما در این مسیر پر از چالش باشد.
او در ابتدا به شما این باور را میدهد که بهترین فرد برای مدیریت کسب و کار، خودتان هستید. بعد به کمک شما و طبق درخواستهای خودتان، برنامهریزیهایی دقیق واستراتژیهای کاری ای را که متناسب با شرایط شما هستند، طراحی خواهد کرد.
این همه ی وظیفه او نیست. همه ما میدانیم که ممارست در اجرای برنامهها، مهمترین گام برای رسیدن به اهداف است. او به شما کمک میکند تا موانع ذهنی، پیش آمده در راه اجرا را از بین ببرید و راحتتر به اهداف کاری بلندمدت یا میان مدت خود برسید.
گاهی اوقات افراد اقدام به داشتن کوچینگ خصوصی میکنند. کوچ خصوصی کسی است که با ایجاد یک رابطه صمیمی و دوستانه، در کنار شما خواهد بود و شما را در دستیابی به اهداف شغلی و رسیدن به یک زندگی با کیفیت تر یاری می کند.
ناصرحقیقی یکی از بهترین منتورکوچینگهای خصوصی ایران است. او با داشتن سالها تجربه، میتواند از شما فرد بهتری بسازد تا زندگی زیباتر، شادتر، موفقتر و با کیفیتتری را تجربه کنید.
ناصرحقیقی در رزومه پربار خود، چیزی قریب به 100 کسب و کار موفق را راهاندازی کرده و تا انتهای مسیر موفقیت آنها، در کنارشان بوده است. او چند سالی است که شروع به آموزش دورههای بیزنیس کوچینگ کرده است و تجربیات چندین ساله خود را با بهترین کیفیت، در اختیار متقاضیان میگذارد.
دوره بیزنس کوچینگ (مقدماتی تا پیشرفته)
تا اینجای کار با اهمیت بیزینس کوچینگ آشنا شدیم. متوجه شدیم که در دنیای امروز، وجود یک مربی کسب و کار برای رونق کارمان مفید و حتی ضروری است. سوال اینجاست که حال که با اهمیت و نقش موثری که یک کوچ می تواند در زندگی شغلی و اجتماعی ما داشته باشد، پس چرا خودمان وارد بیزینس کوچ نشویم؟
اگر شما مدیر یک کارخانه یا شرکت هستید؟ یا مسئولیتی در کسب و کارتان دارید؟ یا رهبری گروه یا بخشی را برعهده دارید؟ این دوره مناسب شماست. با شرکت در این دوره میآموزید، بهتر بیندیشید و زندگی حرفه ای و موفق تری داشته باشید.
شما با شرکت در دوره بیزینس کوچینگ، می توانید مشکلات و گرههای کار را به راحتی بیابید و روند حل آن ها را سرعت ببخشید و بین افراد و نیروهایتان تعاملی رضایت بخش برقرار کنید. حتی به آنها بیاموزید چگونه به خودشان نگاه کنند و کارشان را ارتقاء دهند.
فراموش نکنید که همه ی این ها در نهایت به نفع کسب و کار شما خواهد بود و در بلندمدت، باعث رونق و گسترش کارتان خواهد شد. استاد ناصرحقیقی درکنار شما خواهد بود و تمام تجربیاتش را در اختیار شما قرار خواهد داد. این دوره، برگ برنده شما برای ادامه مسیرکاری و شغلی تان است.
در این دوره، تکنیک های کوچینگ و مدلهای کوچینگ را میآموزید. این دورهها شامل دو بخش اصول مقدماتی کوچینگ و اصول پیشرفته کوچینگ است. شما در بخش اول میآموزید که کوچینگ چیست؟ در ادامه درباره ی انواع کوچینگ اطلاعاتی کسب خواهید کرد و در نهایت خدمات کوچینگ و اصول کوچینگ را به کمک استاد، زیر ذره بین خواهید برد.
اما در دوره ی پیشرفته، تکنیک های کوچینگ را خواهید آموخت. سپس، روشها و ترفندهای برقراری ارتباط موثر را میآموزید و درانتهای دوره پیشرفته، یاد میگیرید چگونه به یک کوچینگ حرفه ای تبدیل شوید.
کوچینگ زندگی
یکی دیگر از انواع کوچینگ که در کشورهای پیشرفته بسیار مورد استقبال واقع شده است، لایف کوچینگ است. این زیرشاخه از کوچینگ به بررسی استعدادها و داشتههای فرد میپردازد و سعی دارد آنها را پرورش دهد.
هدف یک لایف کوچ این است که در قالب یک رابطه ی دوستانه، بستری را برای شما بسازد تا با رسیدن به اهداف شخصیتان، زندگی بهتری را تجربه کنید.
کوچینگ سازمانی
این مدل کوچینگ، بیشتر برای زمانی کاربرد دارد که یکی از نیروها یا کارمندان اداره یا سازمان شما، توانایی داشتن ارتباطی موثر و با کیفیت را با دیگران ندارد. در واقع در کوچینگ سازمانی، وظیفه شما این است که با برگزاری جلسات گروهی، بررسی کنید علت شکافی که بین این فرد با دیگران وجود دارد چیست؟
کوچینگ سازمانی دو نوع دارد. کوچینگ درون سازمانی و برون سازمانی. در نوع اول شما، هم رهبر گروه هستید و هم کوچ گروه. در حالت دوم شما به عنوان رهبر گروه، کوچ سازمانی استخدام میکنید تا رفتار کارمندان خود را بررسی کنید.
کوچینگ توسعه فردی
بی شک در دنیای کنونی که ارتباطات و سطح توقع انسان ها از وضعیت شغلی و اجتماعی شان به شدت افزایش یافته است، برای بهترین شدن، حتما نیاز به کوچ دارید. بسیاری از فوتبالیستها، دانشمندان، یا سلبریتیها برای تداوم موفقیتهایشان از کوچ توسعه فردی کمک میگیرند.
وظیفه ی این مدل کوچ، این است که به شما کمک کند تا خواستهها، اهداف و استعدادهایتان را برهم منطبق سازید. نقاط قوت و ضعف خود را شناساییکنید و در جهت رفع آنها، تداوم و تلاش لازم را به کار بگیرید.
کوچینگ تحصیلی
بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان برای شناسایی مشکلات خود نیازمند کوچ شخصی هستند. کوچها به کمک نتایج دانش آموز و تکنیک های کوچینگ، میتوانند ریشه یابی و به افراد محصل کمک کنند تا هر چه سریعتر در جهت رفع مشکلات خود اقدام کنند. تمام اینها تنها به کمک داشتن ارتباط قوی و صمیمی با دانش آموز ممکن خواهد بود.
بهترین ابزارهای کوچینگ چیست؟
در اینجا لیستی از ابزارهایی که کوچینگ نیاز دارد تا در جلسات خود بهمراه داشته باشد تا بهترین نتیجه را کسب کند آورده شده است:
- پرسشهای تاثیرگذار و موثر
- همدلی با کوچی (شخصی که در حال گرفتن کوچ میباشد)
- فراموش کردن دغدغههای شخصی و گوش دادن به کوچی
- بر نقاط قوت وی تاکید داشته باشد
- ایجاد اعتماد و صمیمیت، تشویق و تبریک، اخلاق مداری و همدلی
فرایند جلسات کوچینگ چگونه است؟
محور اصلی جلسات کوچینگ برگزاری جلسات به صورت حضوری یا غیرحضوری که میتواند از طریق واتساپ، تلگرام، ایمیل، تلفن، تماس تصویری و … باشد.
فرایند جلسات کوچینگ دارای چهار مرحله میباشد که عبارتانداز:
- اهداف
- واقعیتها
- ایدههای جدید
- اقدام به عمل
- مرحله اول کو
مرحله اول کوچینگ: اهداف
در مرحله اول کوچی باید بداند که اهداف او و مقصد نهایی چیست و اگر نمیداند که هدف چیست، راه به جایی نخواهد رسید.
مرحله دوم کوچینگ: واقعیتها
کوچی در این مرحله باید بداند که وضعیت فعلی خود نسبت به هدف چیست؟ سر نخ موضوع واقعی را بیابد و با ابعاد موضوع آشنا شود. حتی در این مرحله توصیه میشود که کوچی هرآنچه را که در ذهن دارد، بر زبان آورد تا صدای خود را شنیده تا درباره آنچه خود میگوید، به عمق مطالب گفته شده خود پی ببرد.
مرحله سوم جلسات کوچینگ: ایدههای جدید
کوچ تلاش میکند تصورات و دیدگاههای کوچینگ را به چالش بکشد تا ایدههای جدیدی برای برای حل مسائل یا رسیدن به اهداف به ذهن وی برسد.
مرحله چهارم: اقدام به عمل
هیچ کاری بدون عمل به نتیجه نمیرسد! در این مرحله وظیفه کوچ برانگیختن کوچی به اقدام میباشد. سوالاتی که در این مرحله کوچ از کوچی پرسیده میشود عبارتانداز:
- معیارها و سنجشهای شما برای موفقیت چیست؟
- چه کسی باید از برنامه شما آگاه باشد؟
- الان چه کاری را باید انجام دهید و از چه زمانی شروع خواهید کرد؟
- طرح و نقشه شما چیست؟
چرا به کوچینگ نیاز داریم؟
در جواب کوچینگ چیست؛ بهتر است بگوییم که بهترین ورزشکاران جهان چه در ورزشهای فردی و چه در ورزشهای گروهی همگی دارای مربی هستند و برای افزایش عملکرد آنها، مربیان همیشه در کنار آنها هستند.
ورزشکارانی که در کلاس جهانی در حال فعالیت هستند و همگی آنها دارای مربی میباشند، آیا ما در کسب و کار خود، در زندگی فردی و … نیاز به یک یا چند مربی نداریم؟
دلیل اصلی اینکه مردم به یک کوچینگ نیاز دارند، بهبود عملکرد خودشان است. در واقع همیشه یک ناحیه از ذهن ما درگیر این است که به کجا میخواهید پیشرفت کنید؟ آیا میخواهید گوینده بهتری باشید؟ مدیر؟ رهبر؟ نویسنده؟
سوالات متداول
1- پرطرفدارترین روشهای کوچینگ در ایران کدام ها هستند؟
1. کوچینگ کسب و کار
2. کوچینگ زندگی
3. کوچینگ توسعه فردی
4. کوچینگ مدیران اجرایی
2- آموزش کوچینگ در ایران به چه شکل انجام میگیرد؟
اگر مشتاق به فراگیری علم کوچینگ هستید، میتوانید با شرکت در کلاسهای منتور کوچینگ برتر، ناصر حقیقی و در کمترین زمان ممکن، علم و مهارت کوچینگ را به خوبی فرا بگیرید.
3- تفاوت کوچینگ با مشاوره در چیست؟
کوچ، مشاور نیست! کوچ فردی است که به شما کمک میکند خودتان را بشناسید، به خود باوری برسید و در جهت رسیدن به اهدافتان برنامه ریزی کنید. فرایند کوچینگ بیشتر به کمک خود افراد پیش میرود.
منابع مقاله:
تجریبات شخصی
سلام. ویدیوی آقای اشمیت خیلی خوب بود
بزودی ویدیوهای بیشتری نیز در دسترس شما قرار خواهیم داد…
کامل ترین مقاله ی کوچینگ بود که در سطح وب پیدا کردم
درود بر شما
واقعا عاشقتونم
عالیه کوچینگ هاتون
از اینکه توانستهایم قدمی کوچکی در پیشبرد اهداف شما برداریم بسیار خوشحال هستیم.
برای شما آرزوی بهترینها را داریم.
مطالبتون خوب بود مخصوصا ویدیوها
از اینکه بازخوردتون را با ما به اشتراک گذاشتیم سپاسگذاریم. حتما ویدیوهای مقاله بیزنیس کوچینگ چیست را هم ببینید.
من درخواست کوچینگ داشتم جناب حقیقی چطور میتونم از خدمات شما استفاده کنم؟ فرم رو هم پر کردم
سلام وقتتون بخیر
با شماره 09170700724 تماس بگیرید.
سری جدید مقالاتتون چقدر خوب شده به خصوص اینکه رفرنس هاشم میزنید دمتون گرم
سلام خوشحالیم که دوست داشتید امیدوارم براتون کلی مفید بوده باشه